Абдикира ли държавата от собствеността си

Много е лесно да си потрошиш колата на българо-гръцкия пункт „Капитан Петко войвода“ край Свиленград. Защото състоянието на контролния пункт смущава посетителите, а разрухата е повсеместна. Дупки по асфалта, пътни знаци, закрепени на ръждясала арматура, занемарени постови с падащи мазилка и фасада, неподдържани тревни площи.

Шофьорите са категорични, че абдикацията на държавата от имуществото й е фрагмент от цялата картина на безхаберието и липсата на управленска потентност. И допълват, че само за осем години Гърция успя да се справи с тежките си икономически проблеми, а за северната й съседка обаче, агонията продължава вече 30 години. И това е първото впечатление за гостите, преминаващи през ГКПП „Капитан Петко войвода” – „Орменион”.

А иначе от митницата отговарят, че на пункта край Свиленград се прави вече ремонт. Има избран изпълнител за ремонт на територията на ГКПП Капитан Петко Войвода. Подменя се осветлението под козирката, предстои подмяна и на другата част от осветлението на пункта, както и изпълнение на други строително-монтажни дейности, като поради технологични изисквания след тяхното приключване ще бъде ремонтирана и настилката. Дейностите ще бъдат приключени в най-кратък срок, казват от агенцията.

Така или иначе 275 години след написването на „История славянобългарска” е ясен отговора на поставения въпрос, а преследваната цел за национално пробуждане все още не е изпълнена.

Снимки: Taran.news