Коментари

Адв. Иван Петров: Прокурорът-контрольор не се избира с НПК, а с промяна в Конституцията

На Министерски съвет си говореха бля-бля, да имитират някаква дейност. Дайте сега да покажем, че правим нещо и правим нищо. И тези 20 минути се слушаха умозаключенията на Кирилов, който преиначи препоръките на Венецианската комисия. Ние сме поели ангажимент до лятото на 2020 да въведем някакъв контрол над главния прокурор. Но засега това е едно голямо нищо.

Този коментар направи в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по Евроком адвокат Иван Петров и бивш апелативен прокурор на София по повод опитите да се назначи прокурор-контрольор на главния прокурор.

Не може да се прави промяна с НПК, прави се с Конституцията. Не знам как ще го кръстят – наблюдаващ, надзираващ, но той ще бъде към касационната прокуратура, обясни още той.

Това не е реформа. Понеже са свикнали да лъготят народа. Сметнали са, че с десетте минути Венециансаката комисия ще се върже. Но този номер не мина. Но тези хора не са завършили Магнуарското училище /б.р. школата в Симеоново/, а престижни правни институти, посочи адвокатът.

Не е начинът на избиране на такъв прокурор, който Дани Кирилов предлага. Това е подигравка. Човек извън системата трябва да разследва. Трябва да няма нищо общо с прокуратурата. Камо ли да бъде избиран от прокурори. А сега ще назначат един човек за седем години, ако направят тази глупост, който ще чака седем години главният прокурор да направи престъпление, обясни Петров.

Снимка: Novini.bg