НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Ад на границата! Не тръгвайте към Турция /обновена/

Опашка от ТИР-ове, навалица от гастарбайтери и автобуси на Капитан Андреево. Такава е картината на границата. Интензивното движение на гастарбайтери за тази седмица започна от снощи. Преминаването на един автомобил отнема повече от 30 минути, видя Taran.news. Чакането и високите температури допълнително изнервят пасажерите. Всички гишета работят, но граничните служители трудно смогват и се образуват колони от скъпите автомобили на чужденците. Не са малко и турците, които се опитват да изпреварят сънародниците си и да се вредят да преминат по-бързо граничната проверка. Това поражда и конфликти между тях.

Напрежението се покачва, когато идва време за смяна на българските гранични полицаи. Тогава най-големият сухоземен пункт в Европа – Капитан Андреево, почернява от автомобили. Млад мъж излиза от кола с френска регистрация, а в ръцете си държи малкото си бебе. Заговаряме се и ми обяснява, че гастарбайтерите нямат практика да пътуват със самолет, въпреки че е по-удобно и че по-бързо ще се приберат в родината си.

Още по-изнервящо е положението за онези, които вече се връщат от Турция в Западна Европа. За тях проверката е много по-обстойна. На няколко пъти шофьорите надуват клаксоните, за да накарат българските полицаи и митничари да работят по-бързо.

Близо 8 км е опашката от ТИР-ове, които трябва да напуснат България и да влязат в Турция. И там водачите смятат, че се работи бавно. Всички бързат, за да доставят стоката си.

Днес и утре се очаква на Капитан Андреево да стигне пикът от гастарбайтери за тази година. Всички те бързат да се приберат, защото искат да прекарат най-големия мюсюлмански празник – Курбан Байрам, с роднините си в Турция.

Към 10.30 уеб камерите на турския ГКПП Капъкуле показват, че трафикът на леки коли е спокоен.

Снимки: Taran.news