АЕЦ “Белене“ може да получи окончателен лиценз до края на годината

До края на годината или в началото на следващата проектът АЕЦ “Белене“ може да получи окончателен лиценз.

Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова каза, че за страната ни е важно проектът да бъде лицензиран до няколко месеца, тъй като това ще ни даде предимство при преговорите с желаещите да бъдат  стратегически инвеститори на ядрената централа:

„Той ще бъде предимство и за потенциалните стратегически инвеститори, тъй като те пък ще имат цялата информация във връзка с проекта, тоест ще бъде ясно какво точно трябва да бъде реализирано, за да могат и те да направят своите финансови модели и със своите съответно оферти за този проект“.

Руската ядрена корпорация „Росатом“ е готова да си сътрудничи и с други компании за осъществяването на АЕЦ „Белене“. Това каза директорът на компанията за Централна и Източна Европа Сергей Маргелов в отговор на въпрос дали биха направили консорциум с американската компания “Дженерал Илектрик“ и френската “Фраматом“:

„Наясно сме, че подобен голям и труден проект не може да бъде осъществен само от една компания. „Росатом“ има голям опит при работата с международни партньори в рамките на различни проекти и с глобални компании, и с местни играчи. Дори модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ я осъществяваме в консорциум с международни фирми… Ако в рамките на преговорите за АЕЦ „Белене“ бъде сформиран подобен консорциум и при подаване на заявката това бъде разгледано и одобрено от българската страна, ние сме готови да осъществим проекта по този начин“.

Сергей Маргелов присъства на връчването на лиценза на 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй“, който ще позволи на блока да работи и през следващите 10 години.

Източник и снимка: БНР