КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Ами сега? Прокуратурата не възобновила казуса „Полфрийман“

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да възобнови делото срещу австралиеца Джок Полфрийман по молба на адвоката му Калин Ангелов още на 30 юли. Искането си за възобновяване защитникът е мотивирал с видеокадрите, които бяха публикувани преди дни в Youtube със заглавие „Истината за Джок Полфрийман“.
Още преди да станат публични записите, Калин Ангелов е подал до СГП молба за възобновяване на процеса заради нови факти и данни, които според него не са анализирани. От прокуратурата обаче отхвърлят искането.

„Възобновяването на наказателни дела е извънредно производство за проверка на влезли в сила съдебни актове, което цели да се възстанови правилното приложение на закона и изпълнят целите и задачите на Наказателнопроцесуалния кодекс, когато при постановяването им, са допуснати особено съществени нарушения на закона, нарушения на основните начала в процеса, довели до неизпълнение на целите на наказателния процес. За целта са очертани лимитативно специалните правила както за допустимост на производството, така и за основанията за възобновяване на неправилните съдебни актове“, пише в мотивите за отказа градският прокурор на София Емилия Русинова.

„След запознаване с материалите по делото такива нарушения, които да предпоставят възобновяване на горепосоченото наказателно производство, не са установени“, пише в отказа за възобновяване.
„Адвокат Ангелов цели отмяна на влязъл в сила съдебен акт по реда на извънредния контрол, като отправя искане за извършване на прокурорска проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ чрез която да се установят нови обстоятелства, които според него не са били известни на съда и които имат съществено значение за делото, а именно, позовава се на конкретно веществено доказателство, което е било обект на изследване на приобщената по делото видеотехническа експертиза и навежда съображения за вземане на свидетелски показания от две лица – Мариан Цолов и Тони Йорданов“, допълва Русинова.

„Факт е, че наведените съображения обаче са само в една насока – несъгласие с фактическите изводи, направени от съдилищата. По същество изводите, формулирани от първоинстанционния, въззивния и касационния съд, не съвпадат с оценката на доказателствата, направени от адвокат Ангелов“, пише в отказа на прокуратурата.

„Считам, че в хода а съдебното производство са проведени необходимите за разкриване на обективната истина процесуално-следствени действия и не са налице индикации за други обстоятелства или доказателства, които не са били известни на съда и които да имат съществено значение по делото“, посочва прокурор Русинова.

Видеокадрите са част от делото за убийството на Андрей Монов. Те бяха публикувани в навечерието на заседанието по делото пред ВКС по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условното предсрочно освобождаване и връщането на австралиеца в затвора. Първоначално то бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд ще го гледа по-рано – на 7 октомври. Полфрийман не е длъжен да присъства и може да бъде представляван само от адвоката си.

Казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралийският гражданин Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне още днес от България.

С решение на Софийския апелативен съд беше предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложения му 20 години затвор за убийството. Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Източник: dnevnik.bg Заглавието е на Taran.news