Ансамбълът ни с бронзов медал в многобоя на световното в Баку

Преди години във футбола беше модерна една фраза „който и да играе, Германия печели“. Сега този рефрен с пълна сила можем да го приложим в художествената гимнастика „ независимо кой, как играе, Русия печели“. Това се случи днес в многобоя при ансамблите на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку.

Българският ансамбъл направи най-силното си представяне на първенство на планетата. Ако минаалата година в София и по-миналата в Пезаро нашите момичета сами изпуснаха титлата, то днес я заслужаваха и то по най-категоричния начин.  Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова заедно  капитана Симона Дянкова изиграха и двете си съчетания повече от убедително. Те просто бяха безапелационни, но …. Съдиите решиха друго, като подариха за пореден път титлата на Русия. След като допуснаха груби грешки в композицията с три обръча и два чифта бухалки и изиграха прилично съчетанието си с пет топки. Съдиите се презастраховаха и вдигнаха на „Сборная“ за първи път в историята оценка от 30.000 токи и така им подсигуриха първото място с общ сбор от 58.700 точки.

Сребърните медали с актив от 58.200 точки отидоха при гимнастичките от Япония. Но, и при този медал остана горчилка, защото състезателките от Страната на изгряващото слънце не впечатлиха с кой знае колко сложни съчетания, още повече сравнени с тези на българките. За това и тук остана усещането, че съдиите подготвят почвата за следващата година, когато Япония ще е домакин на Олимпиадата, а пък и президентът на международната федерация Маринари Ватанабе е представител на тази държава.

Така бронзовото отличие остана за нашите момичета, които все пак стъпиха на най-ниското стъпало на почетната стълбичка с общ сбор от двете изгрявания – 58.000 точки.

Топ 6 допълниха Беларус (56.400), Италия (55.200) и Израел (54.950). Петте олимпийски квоти пък спечелиха Япония, Беларус, Израел, Китай и домакинът Азербайджан. България, Русия и Италия имат квоти от шампионата в София миналата година.

Източник и снимка: БНР