Антидепресантите са опасни за деца и юноши

Повечето антидепресанти са неефикасни или дори опасни за деца и юноши страдащи от сериозна депресия, сочи мащабно проучване, публикувано в британското медицинско списание „Лансет“.

То е проведено от международна група учени, като са направени 36 вида тестове сред повече от 5 000 деца и юноши от 9-18 години. Тествани са 14 медикамента. Само един от тях – fluoxetine, известен с търговското наименование Prozac, се е оказал по-ефективен от плацебо за лечение на симптомите на депресия. Учените признават, че ефективността и възможните негативни ефекти на тази група медикаменти са не добре познати заради малкото клинични изследвания върху тях. Според оценки, цитирани в изследването, 2.8% от децата от 6-12 години и 5.6% от юношите в развитите страни страдат от сериозни депресивни нарушения.

Счита се, че тези цифри може би са и по-големи заради затруднения при диагностициране на състоянията. Симптоматиката е по-различна от тази при възрастните и често включва раздразнителност, отказ от учене или агресивно поведение. Антидепресантите могат да доведат до самоубийствени мисли, главоболие, повръщане, безсъние. „Антидепресантите не изглежда да носят някакво облекчение при деца и юноши“, заявяват в заключение авторите на изследването. Те препоръчват при деца и юноши да се подхожда предимно с психотерапия, която е по-ефективна в дългосрочен план./БГНЕС/