БАБХ започва проверки в детски градини и училища

От днес Агенцията по храните започва масирани проверки в училища, детски ясли и градини за безопасността и качеството на храните, които се предлагат на децата там. Проверките са по повод началото на учебната година и ще се проведат на територията на цялата страна.

Пред БНР Бистра Иванова от отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция на Агенцията по храните в София посочи:

„Основното, което се проверява, е по отношение на това дали храните съответстват на специфичните изисквания на наредбата за безопасността и качеството на храните, предлагани в този вид обекти. Също сградният фонд, съответствието му с действащото законодателство, системите за самоконтрол, които поддържат тези обекти, условията и сроковете на съхранение на храните, етикетиране и т.н.“.

Най-често срещаните нарушения са по отношение на състава на храните, които се предлагат в тези обекти, каза Иванова в интервю за предаването „Преди всички“ и обясни:

„Тези храни не бива да съдържат хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини, което най-често установяваме като нарушение. Това е основна съставка в масово разпространените бисквити, солети и т.н.“.

Санкциите при първо нарушение за физическо лице са от 500 до 1000 лв., а за юридическо – от 1000 до 2000 лв. 

Експертът подчерта, че проверките обхващат не само ученическите столове и кухни, а също и бюфетите. Към търговските обекти около училищата обаче няма никакви ограничения, добави тя. 

Източник: БНР