България

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лв.

Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу прокуратурата за 10 млн. лева заради незаконно задържане, съобщи news.lex.bg. Това e съобщила на журналисти Евгения Банева след края на днешното заседание по делото в спецсъда, в което съпрузите са подсъдими за престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване.

Искът е заведен по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е внесен в Софийския градски съд, който още не е насрочил делото.

Баневи съдят и държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), като делото там вече е било прието за разглеждане и е даден срок, в който двете страни могат да се споразумеят. Адвокатът на семейството Христо Ботев прогнозира, че споразумение няма да бъде постигнато.

Банева добави, че съдът в Страсбург е дал срок на българските власти да отговорят на 9 въпроса, между които за неразумния срок на задържане на съпруга й – вече 22 месеца, както и изказванията на прокурори по техен адрес и изнасянето на снимки и видео от личното им пространство.

Според обвинителният акт двамата съпрузи и майката на Банев Мария Банева са участвали в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие. По закон, за да съществува организирана престъпна група, в нея трябва да има поне трима участници., а съгласувано извършените от тях престъпления да предвиждат затвор за срок от поне 3 години. На днешното заседание се разбра, че защитата иска да бъдат разпитани приоритетно определени свидетели, чиито показания да покажат, че Мария Банева няма нищо общо с повдигнатите ѝ обвинения. Ако това стане, може да отпадне и обвинението за престъпна група.

След неколкомесечен престой във френски арест Евгения и Николай Баневие бяха екстрадирани в България. В момента под стража е само Николай Банев, а съпругата му Евгения Банева е на свобода срещу „подписка“ по здравословни причини./Източник и снимка: Дневник/