Безплатно обучение по безопасно шофиране в София днес и утре

Днес и утре Институтът за пътна безопасност организира най-голямото обучение по безопасно шофиране „Мисия нула“.

То ще бъде под формата на игри и решаване на онлайн листовки, а за желаещите да тестват възможностите си за реакция в екстремна ситуация ще има осигурени автомобили. За участие в тази част от обучението шофьорите трябва да имат валидна шофьорска книжка.

От Института ще организират обучение и рали състезание с цел предоставяне на повече знания за безопасно шофиране на пътя. Организаторите са предвидили онлайн тест за участниците. За водачите, които имат шофьорска книжка, се предвиждат практически обучения в опасни ситуации с цел да се види тяхната реакция и дали могат да овладяват автомобила.

Присъстващите, които нямат шофьорска книжка, ще бъдат занимавани на симулатор, обяснява Богдан Милчев от института:

„Десетки години всички усилия на всички институции са насочени към акции, към повишаване на глобите, промени в законодателството, повишаване на обучението и какво ли не, но резултатът е един и същ. Затова ние считаме, че само инфраструктурата, средата, е тази, която може да ни предпази да не загинем. Основната цел на „Мисия нула“, която сме си поставили е да просветим цялото общество да поиска повече сигурност. Във всички страни доставчикът на транспортната система носи общата отговорност за състоянието на пътната безопасност и никоя отговорна страна не прехвърля отговорността върху ползвателя“.

Заради предстоящото обучение и  състезание  в събота и неделя голяма част от бул. „Владимир Вазов“ ще бъде затворен.

От Столичната община ще съдействат провеждането на събитията и са обявили, че  автобусна линия № 100 в квартал Бенковски ще бъде с частично променен маршрут.

От Кар Мотоспорт и Мирафиори ще осигурят автомобилите в събота и неделя. Теренът на писта „София“ ще бъде обезопасен. Трасето, на което ще се правят обиколките  е с дължина 1620 метра. 

От Института коментираха, че в момента голяма част от обезщетенията при катастрофи отиват при адвокатите и се обявиха за методика, която да бъде в полза на пострадалите.

Подробна информация можете да откриете на Фейсбук страницата на Писта София, където можете и да се запишете. Можете да се запишете също на интернет страницата на Мирафиори и на място в събота и неделя. Участието е безплатно.

Източник: БНР Снимка: dobrich.utre.bg