Без коментар – Тръмп: Горд съм, че сме първи по брой заразени с коронавирус

Американският президент Доналд Тръмп направи поредно скандално изказване. Държавният глава на САЩ заяви, че вижда като позитивен фактът, че страната е с най-голям брой заразени в света.

“Гледам на нещата с известна доза респект, като нещо хубаво, защото означава, че тестуването ни е много по-добро”, заяви главата на Белия дом.

Към днешна дата в САЩ броят на заразените с коронавирус е 1.5 милиона души. Починалите са близо 92 000.

Какво точно каза американският президент?

Тръмп се обърна към журналистите и започна нова порция словоизлеяния:

“Впрочем, знаете, че сме на първо място в света по брой случаи. Това е защото тестваме много повече от всички останали. Така че аз не го възприемам като нещо лошо. Гледам на това с известна доза респект, като нещо хубаво, защото означава, че тестуването ни е много по-добро от това на останалите”, отсече Тръмп и допълни: За мен това е като медал, признание.

САЩ е извършила най-голям брой тестове от всяка друга държава, но не е първата в света, която да изследва на глава от населението. Това се твърди в Our World in Data – научна публикация от Оксфордския университет. САЩ се нарежда 16 та в света по изследване на 1000 души – пред нея са страни като Нова Зеландия, Русия и Канада.

Освен всичко, САЩ е лидер в черната статистика по брой починали от COVID-19. Въпреки това, що се отнася до смърт на глава от населението, тя се нарежда 6, според данните на университета “Джонс Хопкинс”. /Frognews.bg/