Без президентски указ за Иван Гешев

Президентът Румен Радев няма да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за Главен прокурор. Това стана ясно от изявление на държавния глава тази вечер в 17.05 часа.

„Изборът засяга всеки български гражданин. и трябва да има гаранции, че Главния прокурор ще защитава правата и интересите на хората“, посочи Румен Радев. И допълни: „Очаквах истинско състезание между кандидати, а не само един.

Президентът упрекна правосъдния министър, че не е излъчил кандидат и така ситуацията е останала без алтернатива.

Държавният глава обърна внимание и на гафове, които правеше ВСС до датата на гласуването. Кадровиците публикуваха на сайта си само становища, които подкрепят Иван Гешев. А тези на неодобрение не бяха никак малко. Имаше и протести в столицата, и страната. Днес Съюзът на съдиите излязоха с отворено писмо, в което настояха да не се издава указ за Иван Гешев.

От своя страна прокурорите и следователите изпратиха в Брюксел писмо, че изборът е законен.

С този си акт името на седмия Главен прокурор от 1989 г., остава неизвестно. Въпреки че ВСС може отново да прегласуват Иван Гешев и той да бъде избран.

Иван Гешев е първият обвинител, който се кандидатира за този пост след като е завършил школата на МВР. До този момент името му се свързва със знакови арести на бизнесмени.