Биволъ: Мъжът на Екатерина Захариева е проектант на хотела на Алепу

Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всички други виждат хотел. Това разкри разследващият сайт Биволъ.

OFFNews потърси за коментар Министерството на външните работи. От пресслужбата на ведомството заявиха лаконично, че работата на Екатерина Захариева няма нищо общо с тази на нейния съпруг и че никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.

Хотелът на Алепу се строи от “Главболгарстрой”, с която архитект Захариев има дългогодишно партньорство. Това не е първият им общ проект, който предизвиква обществено брожение. Преди две години жители на Овча купел протестираха срещу строежа на 19-етажен блок. Инвеститор в този жилищен блок отново е „Главболгарстрой“, както става ясно от сайта на самия проект.

Архитектурното бюро на Захариев е проектирало също офис кулата и гигантския блок, който “Минстрой” на Николай Вълканов и “Артекс” планират да строят до метростанция “Г. М. Димитров”. Проектът може да бъде видян в сайта на “А и А”, пише Биволъ.

Не сме работили и не познаваме “А и А Архитекти”, сградата на бул. „Г.М. Димитров“ си е проект на „Артекс“, заявиха от „Артекс Инженеринг“.

В района на Созопол “А и А” са проектанти на курортното селище “Аклади”.

Според медията необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация.

Преди ден председателят на синдикалната организация в ДНСК инж. Любомир Йорданов разкри пред БНР, че за т. нар. „подпорната стена“ в защитената местност Алепу има издаден Акт 16 и разрешение за ползване от 13 февруари т. г. 

По думите му актът е издаден в нарушение, тъй като строителството на обекта не е приключило.

„Не съм виждал такова технологично изпълнение на подпорна стена“, заяви още инж. Йорданов.

Според него строежът най-вероятно ще влезе в съда и може би предстоят дългогодишни дела, по време на които „ще си седи този бетон на плажа“. 

Четириетажната бетонна сграда, която се строи на плажа Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение, установи проверка на районната дирекция на ДНСК в Бургас миналата сряда.

По-късно днес от архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, потвърди ха информацията на Биволъ, че имат сключен договор за проектиране на курортен комплекс „Алепу Вилидж”.

Контрактът с ГБС-ТУРС ЕАД от 14.12.2016 г., по възложено задание от инвеститора и съгласно действащите устройствени планове.

От бюрото посочват, че проектното решение предвижда стъпаловидно разположение на застрояването по стръмния терен, в рамките на позволените параметри на действащия ПУП. Поради активиралото се в имота свлачище и необходимостта от укрепването му, се наложи изграждането на обекта да се разделени на два етапа: противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище, заявяват от фирмата.

Източник и снимка: OFFNews.bg