НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Блокираха магистрала „Марица“

Протестиращи блокираха магистрала „Марица“ край Свиленград тази вечер. Движението и в двете платна е спряно, казват недоволните.

Към 20 часа демонстрантите се оказаха на аутобана и спряха движението от и за Турция.

Малко по-рано патрулки на полицията завардиха постъпите към магистралата от Хасково. Според неофициална информация този ход е бил предприет, защото в МВР имали информация, че демонстранти искат да затворят магистралата.

Оказа се, че плановете на недоволните изобщо не са били да тръгват по магистрала „Марица“. До Свиленград са преминали по стария международен път.

Сред недоволните има хора и от блокадата в Стара Загора, които не бяха допуснати да парализират движението по магистрала „Тракия“. Протестиращи има и от Димитровград. Те твърдят, че няма да отстъпят докато правителството и главният прокурор не подадат оставки. Демонстрантите са около 70 души и вече разпъват палатки. Хората препречиха автомобилите и не позволиха да преминат. На място е и адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

Директорът на хасковската полиция Ангел Цанков не вдига телефона си за коментар на ситуацията. Неговият заместник Георги Бехов призова протестиращите да напуснат платното, защото това било нарушение на обществения ред. Той обаче бе залят с членове и алинеи от Наказателния кодекс и Хартата за човешките права от страна на Хаджигенов.

„Хайде, сега е време да ни респектирате. Арестувайте ни. Чакаме го този момент“. Така отговориха демонстрантите на Георги Бехов.

Преди 23 часа полицията избута част от протестиращите само в едното пътно платно. По информация на БНР към 23 часа полицията е възстановила движението и в двете посоки. Адвокат Хаджигенов съобщи, че ще се премести точката на протеста.

Това е първата успешна блокада на магистрала в страната от демонстрантите.