Бойко Борисов: Затваряйте всичко

На извънредно заседание правителството днес реше всички културни събития на закрито да се отменят в цялата страна. Заповед на здравния министър Кирил Анание забранява посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Спортните мероприятия да се провеждат без публика. Никакви мероприятия, в които участват деца.

На регионалните здравни инспекции в страната е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни. Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави той.

Освен това шивашката и текстилната промишленост започва да прави водонепроницаемо облекло за коронавируса. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че в рамките на следващия месец са осигурени медицински маски и консумативи.

В Плевен и Габрово, където 4-ма дадоха положителна проба се затварят детските градини и училища. Отделенията в болниците са под карантина. В София са дадени указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден.