България

Борисов обяви нови социално-икономически мерки в размер близо 2 млрд. лв.

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес за одобрени от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на Covid-кризата в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Мерките са договорени в Коалиционния съвет.

Премиерът гарантира, че тези близо 2 млрд. лв. ще бъдат извадени от „мазнинките от фискалния резерв, а няма да се наложи да се тегли нов дълг“.

Редица мерки са в подкрепа на хората с най-ниски доходи. 

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

За пакета премиерът Бойко Борисов заяви още в четвъртък, когато анонсира рокадите в кабинета.

„Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, считано от 1 август 2020 г. за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети за достигане на заплащането до определените по колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, както и стандарти за социалната сфера, домовете за възрастни хора, домовете за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други в размер на 24,6 млн. лева“, съобщи днес Борисов и допълни:

„За еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред на всеки един пенсионер – 2 млн. и 121 хил. пенсионери, ще бъдат дадени по 50 лева за месеца – 318 млн.“.

Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12 лв., считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Ще бъдат дадени допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика в размер на 15 млн. лева чрез Фонд „Култура“.

В Министерството на икономиката по различни програми има налични 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. По бюджета на Министерството на икономиката за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите, ще бъдат предоставени допълнителни средства в размер на 9,5 млн. лева.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

Той допълни, че туроператорите не ползват намалението от 9% ДДС, така че в парламента има още един закон, в който това може да се вкара: „9% ДДС за тези компании, случайните превози и туризмът изключително много моли за 9% за виното и бирата. Днес това ще се входира“. С месец ще се удължи извънредната епидемична обстановка, каза още Борисов. 

За антиправителствените протести

По повод антиправителствените протести Борисов заяви:

„Винаги съм казвал, че протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. И хубаво е, когато протестите са адресирани към даден вид вземане на решение. По върховенството на закона има Висш съдебен съвет, който ние никога не се изказваме по тема съдебна система и, както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни. Това очакват огромна част от хората, които не са на протест, а работят.

Премиерът съобщи още, че се работи по две версии за инцидента с газопровода между България и Гърция и най-вероятната причина е старата тръба./БНР/