България

БСП сигнализира посланици за субсидиите, от ДБГ искат вето

БСП сигнализира международни институции и посланици за промяната във финансирането на политическите партии в България. От пресцентъра на левицата съобщават, че лидерът Корнелия Нинова е изпратила писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.

В писмото се обяснява, че приетата промяна в Закона за държавния бюджет предвижда намаляване на сумата от 11 на 1 лев държавна субсидия за получен действителен глас.

„Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси“ – посочват от БСП. В писмото се подчертава, че „измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише в писмото.

Според председателя на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев, има много основания да бъде наложено вето върху приетите тази седмица законови промени за финансирането на партиите.

На кръгла маса, организирана от фондация „Конрад Аденауер“, Делчев заяви, че подобни промени трябва да се приемат след постигането на обществено съгласие:

„Тези промени приличат по-скоро на гасене на пожар с бензин. Ние в Движение „България на гражданите“ сме мислили и смятаме да предложим на всички народни представители един модел на финансиране, който се основава на регресивната скала за субсидиране на политическите партии. Всеки глас за една политическа партия има различна стойност. Така например до 150 000 гласа всяка партия да получава по 10 лева на глас, от 150-хилядния до 250-хилядния субсидията да пада с 1 лев“.

Източник: БНР Снимка: Dunavmost.com