България

„Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“ за 35 милиона лева

„Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“ за 35 милиона лева, като тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към газовата компания. Това каза в интервю за „Хоризонт“ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Тези задължения са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Сега „Булгаргаз“ е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик – руската компания „Газпром Експорт“, посочи още Николай Павлов:

„Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може „Булгаргаз“ и не бива „Булгаргаз“ да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които прдприемаме, са възможно най-меки и щадящи към „Топлофикация София“, като единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август.“

Николай Павлов каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение в резултат на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.

Източник: БНР