Бъдни вечер е – традиции и вярвания

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, денят преди Рождество Христово. Утре приключват и четиридесетдневните коледни пости.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията задължително трябва да са постни и нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Може да са 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Обредните хлябове се месят, придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат. Преди да се седне на масата или както е обичаят на земята, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. С ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се прелива в Коледа. Коледарите обикалят домовете и във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

снимка: Дарик нюз