БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Българите смятат, че главния прокурор прави пиар акции и политическа цел

Над 43 % от българите приемат действията на главния прокурор Иван Гешев, че прави пиар акции и те а предназначени за пред медиите. 31 % ги оценяват като такива с политическа цел. Това показват даните от национално представително проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на „Дневник“ .

За първите шест месеца, от както Гешев ръководи прокуратурата, тя разпространява записи и кореспонденция от досъдебните производства, оставя впечатлението, че действа на ръба на закона, направи няколко показни акции, а той лично обикаля села и малки градове с посланието, че ще пребори битовата престъпност и олигарсите, но избягва да коментира сигнали срещу премиера, депутата от ДПС Делян Пеевски и разследвания като „Осемте джуджета“, отбелязва Дневник. Той и екипът му полагат сериозни медийни усилия, но оценката на гражданите за него е категорична – 56.5 % отрицателна срещу 12.9 % положителна.

В прочването хората са бли питан и кого прокуратрата трябва да разследва. Цифрите сочат, че българите очакват разследване на Ахмед Доган (55.8%), Делян Пеевски (55.3%) и крупни бизнесмени. По надолу са премиера Бойко Борисов (46.6%), а президентът Радев е с 23.3 %.