Спорт

България взе бронз на световното по борба

Айк Мнацаканян взе бронзов медал след като надделя над Михаел Видмайер от Германия при 72-килограмовите на световното първенство по борба в Казахстан. Сатегорията обаче не е олимпийска.

Останалите трима наши борци не успяха да вземат олимпийска квота за Токио, защото загубиха срещите си.

На старта при 97-килограмовите на класическия стил световният вицешампион Кирил Милов загуби от иранеца Мохамадхади Сарави с 3:7. Съперникът му обаче не успя да стигна финал и българското участие приключи.

Същата съдба имаше и натурализираният у нас египтянин Тарек Абделслам (87). Еврошампионът от 2017-а бе спрян от бронзовия олимпийски медалист Денис Кудла (Германия) – 1:3.

Близо до успеха бе Дейвид Димитров. В категория до 67 кг той записа две победи – над индиеца Маниш Маниш с 10:1, а на осминафиналите се справи и с американеца Елис Колман с 5:0. Но на четвъртфиналите бе спрян от Фредрик Беренюк (Дания) – 0:6. Скандинавецът обаче не успя да преодолее Артьом Сурков (Русия), №1 в света и Европа за 2018-а – туш. Така Димитров също не продължи в репешажите за бронза.

Само първите 5-има борци във всяка категория взимат квоти за олимпиадата. Догодина последната квалификация за Токио 2020 ще бъде в София и тогава националите също ще имат шанс да атакуват визите.

Утре на тепиха излизат Иво Ангелов (60 кг), Даниел Александров (77 кг), Милослав Методиев (130). Категориите им са олимпийски.

Снимка: БФБ