БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

България изпрати Стефан Данаилов

Площадът пред Народния театър „Иван Вазов“ се изпълни с хора за поклонението пред Стефан Данаилов. Обичаният актьор почина миналата сряда, дни преди да навърши 77 години.

Да си вземат последно сбогом с него се събраха политици, актьори, негови студенти през годините и много почитатели.

„Човек, който е над всичко. Такъв беше Ламбо. Ламбо беше един достоен, искрен. Дреболиите него не го интересуваха. Двамата с Гриша Вачков – чисти хора“ каза актьорът Славчо Пеев.

„Много красиви има и много талантливи има, но той е посочен. Каза: „Не ме жалете. Живял съм както трябва“. Щурчо. Прекрасен, талантлив, обичлив“, отбеляза Татяна Лолова.

Президентът Румен Радев:

„Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи, огромният му принос към българскиото кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен той беше и човешкото лице на българската политика“.

„След такава загуба просто трябва да замълчим. Вечна му памет“, каза Марин Янев.

Хората споделят, че загубата за българската култура е огромна и че актьорът е живял достойно и пълноценно.

В градинката пред театъра е показана изложбата, която преди две години съпътстваше биографичната книга на Стефан Данаилов. Тя показва кадри от филмите “Дами канят“, “На всеки километър“, “Търновската царица“ и други.

В дългогодишната си творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди. Той беше професор в НАТФИЗ, депутат в няколко парламента от левицата и министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

В периода 1981 – 1989 година Стефан Данаилов води радиошоуто на програма „Христо Ботев“ на БНР „Звезди посред бял ден“. В него актьорът пародира Ален Делон като домакин, на когото гостуват звезди от цял свят.

Поклон пред паметта му!

Източник и снимка: БНР

One thought on “България изпрати Стефан Данаилов

Коментарите са затворени.