Спорт

Българска алпинистка експедиция замина днес за Пакистан

Българска експедиция замина днес за Пакистан. В състава ѝ са двама от най-опитните ни алпинисти. Сред целите им е да прокарат български път към някой от върховете в слабо посещаваната долина Чаракуза. 

Към Пакистан потеглиха Николай Петков и Дойчин Боянов, които са с множество изкачвания на емблематични върхове и скални стени по света. С тях са екстремният фотограф Руслан Вакрилов, който е от младите надежди на родното катерене, и Венцислав Костов – с изкачвания в долината Йосемити, както и по стени в планините на Европа, Близкия Изток и Азия. 

Долината Чаракуза е разположена в района Машербрум на планината Каракорум, казва 60-годишният Николай Петков, който има над 60 експедиции зад гърба си: „Алпинизмът е едно откривателство и ние тръгваме с широко отворени очи“.

През последните 20 години върховете там, които са високи между 5000 и 6000 метра, са обект на особен интерес от страна на катерачи, чиито изкачвания са високо оценявани в алпийските среди. Дойчин Боянов: „Очакваме в целия този район да бъдем сами“.

Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм. „Тръгваме спокойни и обнадеждени. От тук насетне – каквото сабя покаже“, каза Дойчин Боянов.

Източник и снимка: БНР