Пробив: Българска фирма разработва метод за лечение на коронавирус

Българска фирма за иновации е разработила микромолекула за лечение на коронавирус. Това потвърди пред премиера и министрите на днешното правителствено заседание Костадин Петков, председател на Надзорния съвет на „София Тех Парк“.

Председателят на БАН Юлиян Ревалски съобщи, че академията е разработила модели на защитни маски за широко потребление.

Разработката за лечение на коронавирус е изцяло българска, съобщи Костадин  Петков:

„Четири години се разработва специална микромолекула за обработка на коронавируси от различните типове. Имат много положителни резултати, отзиви от лабораториите, където са ги изпратили за първа сертификация, това са две лаборатории в Щатите и една в Белгия. Премиерът поема ангажимент да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да ускорим процедурите по изпитване“.

Клиничните изпитания на микромолекулата могат да започнат до два месеца. БАН формира група от специалисти в помощ на националния оперативен щаб, съобщи председателят на академията Юлиян Ревалски.

Институтите по органична химия и по полимери са разработили модели на защитни маски.

„Системата е свързана с получаване на активно вещество, което да очиства въздуха, слага се вътре в маската и да бъде сменяемо на базата на активен въглен и на базата на рециклиране на материали, а другата разработка е на института за полимери, където се разработват филтри на нанониво“, уточни акад. Ревалски.

Източник: БНР