Б. Борисов: България ще шие предпазни облекла за ЕС

„Ще затворим предприятия, които не осигуряват предпазни материали за работниците“. Това каза тази вечер министър-председателя Бойко Борисов след проведен видеоразговор с лидерите на страните членки в ЕС. По време на разговора са се договорили България да се включи активно в производството на предпазни облекла. Според Бойко Борисов и военното интендантство ще шие костюми, които ще бъдат използвани.

Освен това е било решено, че ЕС затваря границите си за граждани на трети страни. Ще има някои изключения за ТИР-ове, които превозват храни, медикаменти. В изключенията влизат лекари, светила, дипломати. Все още обаче не е ясна датата.

На въпрос за обявяване на военно положение, премиерът отговори, че това и силно. Той обаче съобщи, че станции на МВР и МО се преустройват и ще бъдат ползвани при по-тежка ситуация.

Бойко Борисов е получил уверение, че всички шофьори на товарни автомобили, които са блокирани по границите в ЕС, ще бъдат ескортирани от полиция до България. Той беше категоричен и за онези, които са били на екскурция и ще се завърнат в страната, че ще бъдат под карантина и че няма да има прошка. Според Бойко Борисов – асоциализацията е единственото лекарство за справяне със ситуацията.

Ако мислите, че е приятно да затваряш един град, да се ангажират полицаи, никак не е приятно, коментира Борисов по повод поставянето на Банско под карантина. Там се забранява влизането и излизането от града, на чиито входове ще има пропускателни пунктове.

Добрият стопанин иска да защити семейството си. А семейството е България. Ние вече влизаме в дефицит от бюджетен излишък. Много е сладко да излезеш и да кажеш: дайте да освободим всичко от данъци и плащания. Това е популизъм. Можем веднага да изтеглим веднага кредит от 5 милиарда, но ако кризата продължи кой ще плаща тези пари. Искам да запазя държавата ни. Не знаем колко ще продължи тази криза и какви ще са нейните последици“, отговори премиерът на журналистически въпрос.