ВАР може да влезе в България през 2021 година

Системата за видеоповторения (ВАР) може да бъде въведена в българското първенство през 2021 година, прогнозира бившият председател на Съдийската комисия към БФС Петър Петров, който вече изпълнява длъжността ръководител на проект ВАР.

Петров и новият председател на СК Костадин Стоичков разкриха, че вече са започнали формални действия за въвеждането на видео асистент рефер в Първа лига. 

„Това е един много дълъг и труден процес. Наред с всички процеси по намиране на най-добрата оферта, имаме много други чисто технологични, координационни и обучителни процеси, което е един цикъл минимум година-година и половина. Вчера бяха изпратени официални писма, първо до ФИФА и комисията АИФАБ, плюс департамента за иновации, тъй като те са тези, които дават точната процедура и те дават сертификат, за да бъде стартирана системата ВАР. Ние сме поканили в края на януари те да изпратят свои представители, от АИФАБ и департамента за технологиите, да направят одит на нашите стадиони, да направят презентация, в която ние целим да поканим вас, фенове, капитани на отбори, собственици. Това е първата стъпка“, обясни Петров.

Той прогнозира, че ВАР може да се въведе в България за плейофната фаза на първенство през 2021 година. „Това е бъдещето, това трябва да бъде ясно на нашата общественост. Сега е взето решение, което трябва да е известно на нашите клубове, че от 2021 година и в груповата фаза на Лига Европа ще трябва да се използва системата ВАР и съответно от 2021-а във всички първенства, които организира УЕФА, ще я има тази система. Както казва и президентът Чеферин, независимо от слабостите, които има тази система, връщане назад няма“, коментира Петров.

Думите му бяха потвърдени от новия президент на Съдийската комисия. „Това е пътят, това е бъдещето. Виждате, че в световен мащаб в много държави тази система е въведена и ние няма как да изоставаме от тези световни тенденции. По този начин ние целим едно-единствено нещо, което е в полза на развитието на футболната игра, а именно правдата да възтържествува. Не на последно място, нашите международни съдии ще бъдат конкурентоспособни в тези международни форуми, когато отиват да съдийстват“, заяви Стоичков.

Вчера бе потвърдено, че ВАР ще бъде използван за първи път в България по време на полуфиналния плейоф за класиране на Евро 2020 между България и Унгария на Националния стадион „Васил Левски“, който ще се играе на 26 март следващата година. 

Източник: БНР