Коментари

Владимир Дочев: Не е голям процентът на неизправните автомобили с газови уредби

Не смятам, че е голям процентът на неизправните автомобили с газови уредби. Това заяви пред БНР Владимир Дочев – председател на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

„Предвиждането за регулация на автосервизния бранш ще даде възможност да се знае кои са сервизите и кои са лицата, които ремонтират автомобилите. Също ще се даде възможност да се знае кои са лицата, които монтират газовите уредби. Най-важното е, че ще се поставят изисквания за тяхната компетентност при извършването на тези дейности. Лицата, които искат сами да си ги монтират, ще бъдат под угрозата да платят доста сериозна глоба, ако го направят“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Дочев посочи, че в някои случаи наличието на газова уредба не се отразява. Водачите по-скоро са склонни да си платят, за да не бъде проверен техният автомобил, знаейки че е налице някаква неизправност, само и само той да продължи да се движи по пътищата, добави мнението си той.

„Голямата част от хората, които се движат на алтернативни горива – пропан-бутан и метан, са заинтересовани от своята безопасност и имат интерес и го правят – минават през сервизите за обща проверка на състоянието на газовата или метановата уредба. Чисто законодателно нещата са решени добре. Добра практика е приемането на първоначалния преглед на автомобилната газова уредба, което на практика води до това, че веднага след монтажа пунктът за технически прегледи извършва цялостна проверка на това дали всички компоненти, монтирани в автомобила, са сертифицирани и дали са монтирани правилно“, коментира Владимир Дочев.

Пропуск в законодателството позволява на всеки сам да монтира газовата си уредба, след което да продължи да се движи по пътищата, докато не дойде време за следващия му годишен преглед, в който евентуално да бъде проверен автомобилът, каза още той.

Източник: БНР Снимка: laskas.com