Владимир Стратиев: ВиК холдингът не е магическа пръчка

„Общ ВиК холдинг ще концентрира управлението на държавата във всички дружества… Този холдинг може само да подпомогне процеса на инвестициите, процеса на обществените поръчки, процеса на усвояване на средствата от европейските фондове, но холдингът не е магическа пръчка, която ще оправи всички загуби“. Това заяви пред БНР юристът Владимир Стратиев.

„Общинските ВиК няма да имат връзка с този холдинг. Те ще трябва да си комуникират с холдинга при управлението на дружествата. До момента министърът държеше контролния пакет 51% от гласовете в общото събрание“, допълни Стратиев.

В предаването „Преди всички“ той припомни:

„До 1989 година имахме само едно ВиК и единственият друг субект е столичното ВиК. През 1990-1991 година се създават основните 28 държавни ВиК и двайсет и няколко общински, на никакъв принцип – ето пример за едно решение, на което после му сърбаме попарата. След това имаме водния заем от Световната банка, който ни задължи да направим трансформация на дяловото участие и общините получиха 49% в половината от държавните ВиК. Защо и с каква цел, също не беше заедно. На втория заем Световната банка настояваше да прехвърлим и останалите 51% на общините. Това създаде един от раздорите, който не е преодолян и до момента. Имаме конфликт на общински и на държавни интереси по обективни причини“.

Въпросът с ВиК холдинга е кой оттук нататък ще управлява държавното участие, посочи Стратиев.

„Ключов момент е какво ще се случи с обявеното начало за април на новия закон за ВиК. Там ще бъдат истинските и по-важните решения. Те трябва да дадат ясна структура и перспектива за работа в отрасъла. Това нещо не се случва през последните 20 години“.

Източник: БНР