Водата в Стара Загора стана 2,97 лв. за кубик

С 16 стотинки без ДДС поскъпна питейната водата в старозагорско от 1 август, но водата на абонатите, които не са засечени дистанционно или от инкасатори на тази дата, няма да бъде таксувано повишението, успокои от ефира на Радио Стара Загора управителят на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков. Уточнението той направи във връзка със съобщение на дружеството, че при следващото плащане, клиентите на дружеството ще получат изравнителни фактури. Някои от домакинствата, които нямат водомери с дистанционно отчитане обаче, сигнализираха, че не са били засечени от инкасатор на място. „Никой няма да бъде ощетен“, обеща управителят на държавната фирма.

Цената на водата в региона скача във връзка с решение на КЕВР от 25 юли. Увеличението е първото след 7 години, въпреки многократното поскъпване на електроенергията, припомни управителят на дружеството. Тази година обаче промяната в цената на водата вече била неизбежна. „Дават ни пари от Европейския съюз, но ние трябва да теглим и заеми за съфинансиране на проектите. Ние сме се договорили с Европейската банка за възстановяване и развитие да продължат да ни финансират срещу лихвен процент от 1,5. Тяхното условие обаче е да се преразгледа цената на водата през КЕВР и те да уточнят дали ние можем с тази цена да покриваме плащането си към тях. Сега всичко това е изпълнено и имаме подписан меморандум с Европейската банка, че с новата цена ще можем“, разясни Румен Райков. Сумата за съфинансиране, която ще получи ВиК – Стара Загора е 20 млн. лева и заедно със средствата от ЕС ще продължи да подменя по проекти амортизираната водопроводна мрежа в региона.

След законова промяна разликите в цената на водата в региона няма да се определят от това дали се добива чрез помпи или по гравитачен път, а от това дали в съответната община има пречиствателна станция и канализация, каза още Румен Райков.

Големите селища, в които има пречиствателни станции, ще плащат и допълнителна услуга – пречистване и отвеждане за всеки кубик. Така крайната цена за градовете Стара Загора, Казанлък, Павел Баня и Раднево с ДДС за кубик става 2,97 с ДДС.

Източник и снимка: БНР