Военният министър отхвърли възможността руски специалисти да участват в ремонта на изтребителите Су-25

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли възможността руски специалисти да участват в ремонта на изтребителите Су-25информира БНР.

Парите за ремонта на самолетите по договора с Беларус вече са преведени, заяви Каракчанов, който днес е на посещение в авиобаза „Граф Игнатиево“. Според него недоразуменията с министерството на икономиката по изпълнението на договора трябва да бъдат преодолени, защото летателният ресурс на единия самолет вече е изтекъл.

Каракачанов уточни, че договорът е подписан в края на миналата година. Според него министърът на икономиката Емил Караниколов, който вече изрази несъгласие самолетите да се ремонтират от Беларус заради наложените санкции, е бил подведен.

Красимир Каракачанов смята същото и за председателя на парламента – Цвета Караянчева, която при посещението си в Москва разговаря за това руски инженери да ремонтират самолетите в българския завод „Авионамс“.

„Може би някой е подал, как да кажа, погрешна информация. Можем да отидем към такъв вариант, не дай си Боже, ако не се осъществи договорът с Беларус“, посочи министър Каракачанов.

Той не смята, че ще има допълнително политическо напрежение в коалицията:„Вчера парите бяха преведени и ако няма проблем с превода, следва Министерство на икономиката да удостоверение за временен износ и самолетите да почната да бъдат ремонтирани, за да не се окаже, че ще ги приземим“.

Със среща на няколко поколения пилоти, авиационни специалисти и инженери в авиобаза „Граф Игнатиево“ отбелязаха 30 годишнината от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в Българската армия. Красимир Каракачанов беше гост на празника.

Източник: БНР Снимка: Дарик нюз