ВСС прегласува Иван Гешев днес, недоволни скандират „Мафия“ /обновена/

Точно, както се очакваше, днес ВСС прегласува решението си от 24 октомври за Иван Гешев. Със същия резултат, от 20 души бе преодоляно ветото на президента Румен Радев. 4-ма бяха против. Така ВСС реши новият главен прокурор да бъде Иван Гешев.

Какво се случи по-рано днес на заседанието на ВСС

20 от членовете на ВСС дадоха своето „за“ продължаване процедурата за избор на главен прокурор и поискаха да се гласува повторно избора на Иван Гешев днес. Заседанието започна в 10 часа. Пред сградата на ВСС има около 200 протестиращи заради прегласуването на кандидатурата. Протестът е затова, че няма алтернативна номинация.

Кадровиците обаче не се съобразиха с искането на обшеството за започване на нова процедура. На заседанието до обяд председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Главния прокурор Сотир Цацаров влязоха в спор.

„Трябва да се съобразим с мотивите на президента, за да не превърнем институцията в нотариат. Никой от нас не е избран от 2 млн. души и не се ползва с такова обществено доверие, посочи Панов. Цацаров контрира, че държавният глава не е изнесъл мотиви за решението си да не подпише указ.

И докато отвън граждани скандират „Мафия“, вътре Пленумът на ВСС отново повдигна въпроса за двете сгради, в които се вземало решение за избора на тримата големи в съдебната система. И днес обаче не стана ясно, кои са сградите. Членове на Прокурорската колегия яростно се защитаваха от изказвания на техни колеги от Съдийската колегия, че има политически зависимости.

Кадровиците заформиха лексикални юридически уточнения за това какво точно представлява изявлението на държавния глава, с каква стойност е то и по какъв начин трябва да реагират на него.

Иван Гешев пристигна 40 мин преди заседанието, ескортиран от полиция.

Снимка: Епицентър