ГДБОП задържа Радо Темерута

Радослав Иванов, известен като Радо Темерута e арестуван от тежковъоръжени полицаи при операция, проведена на 16 и 17 декември на територията на Варна и София. От МВР информират, че са били извършени процесуално-следствените действия по претърсване, обиски и изземване на общо 33 адреса, автомобили и на лица.

В хода им са намерени и иззети различни по вид и количество наркотични вещества. „Преобладаващо като вид наркотично вещество са амфетамини и метамфетамини, съхранявани под формата на кристали с различна форма. Открит е около килограм хероин и оранжерия с 333 стръка канабис“, каза Димитър Петров, шеф на спецпрокуратурата.

От ГДБОП информираха, че ден по-късно, на 18 декември, в София, е задържан и основният доставчик на групата, действала във Варна, известен сред криминалния контингент – Радо Темерута. Арестуваният е използвал доста от способите, характерни за службите. Именно затова е използвал криминално проявени, които преди негова среща проверявали района за съмнителни според тях автомобили или лица. Независимо от тези негови предохранителни мерки обаче, той е закопчан антимафиотите.

От МВР допълниха, че информация за организирана група, структурирана за вътрешен транспорт на наркотици и последващо разпространение на територията на Варна е получена от колегите им от сектора на ГДБОП още през януари т.г. След потвърждаване на получените данни и образувано наказателно производство, започва и разследването под ръководството на Специализираната прокуратура. Заместник-директорът на ГДБОП подчерта, че групата е била много добре структурирана, всеки от членовете им е имал точно определена роля, а лидерът им е отговарял за доставката с дрога, разпределял зоните за разпространение – предимно във Варна и Добрич, и събирал парите от продадената стока. В хода на разследването е установено, че столичният снабдител също е „предавал уроци“ за безопасно поведение на групата – да сменят често сим-картите на телефоните си, да слязат от луксозните коли и да ползват по-често ползвани автомобили.

При претърсванията са открити две бази, в които се е съхранявал наркотикът, като къщите били обезпечени с видеокамери, имало е и т.нар. отцепки – лица, които наблюдавали за появата на подозрителни хора и коли, намерени са и две каси с пари от оборота на групата. Целта на престъпната група била да завземе изцяло наркопазара на морската ни столица.

снимки: МВР