България

ГЕРБ внася проект за Конституция днес

ГЕРБ ще внесе проект за конституция днес, съобщи премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“.  Веднага ще започнат и консултации с коалиционните партньори, за да се търси подкрепа за проекта.

Министър-председателят поиска от своите депутати да сондират в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство от 160 депутати, за да бъде прието предложението за свикване на Велико Народно събрание.

„Искам всичко това да  бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление. Не! Искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа“, каза още премиерът.

„Съмнявам се, че в БСП някой ще се хване на въдицата на премиера, на неговия кризисен пиар от типа лансиране на някакви идеи, които той пуска като стръв и се надява някой да му се хване на тази въдица.“ Това заяви пред БНР Димитър Данчев, секретар на парламентарната група на БСП за България и член на централната избирателна комисия на партията.

Протестиращите в палатковия лагер на Орлов мост категорично заявиха, че няма да приемат проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ и премиера и отново настояха за оставката на кабинета.

С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента да назначава тримата първи в съдебната система.

В страната се подготвя многохиляден национален протест.