България

ГЕРБ, ОП и „Воля“ предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че законодателната инициатива идва след доклада на ЦИК:

„Изключително тревожен (доклад – бел. ред.), ако на местните избори останат така заложени в законодателство 6 000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори“.

Мотивите за подготвяните промени:

“Местните избори са едни от най-тежките и сложни избори в българското законодателство. Знаете, те се провеждат в многомандатни избирателни райони. В два тура, повечето от тях. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори“.

Съпартиецът ѝ Александър Ненков допълни, че в доклада на ЦИК е акцентирано върху сбърканите протоколи от машините и сериозните технически проблеми:

„Хората явно и не могат да се справят, защото грешките бяха наистина огромни. И фактът, че и ЦИК, и „Информационно обслужване“, и много водещи анализатори оспорват значението на машините“.

От ГЕРБ изчислиха, че само за първи тур за местния вот, с изискването за минимум 6 000 машини, каквито са разпоредбите в сега действащия Изборен кодекс, държавата трябва да плати над 18 млн. лева.

Промените в Изборния кодекс с отпадането на машинното гласуване на местни и парламентарни избори и запазването му за президентски и европейски избори, ще бъдат направени в преходните и заключителни разпоредби.

ГЕРБ са получили уверението от ДПС, че ще ги подкрепят, а БСП се обявиха против.

Социалистите настояват изборните правила да не се пипат точно преди избори. Крум Зарков призова всички граждани и институции да защитят правото си да гласуват машинно. 

„Това е епизод пореден от сериала „Опраскване на Изборния кодекс“. БСП категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори“, коментира Зарков. 

Според Христо Проданов машинното гласуване е саботирано от Централната избирателна комисия, а едно от неговите предимства е, че трудно може да се фалшифицира. 

Кирил Добрев смята, че това е изключително важно за местните избори, защото само един или два гласа например може да променят съотношението в общинския съвет. „Трудно се носи машина на гръб, много е трудно – тежка е. Колегите имат опит с чувалите“, каза Добрев и допълни, че всички проблеми, посочени от ЦИК във връзка с машинното гласуване, могат да бъдат изчистени. 

„Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и се оказах права“, коментира от своя страна омбудсманът Мая Манолова. Според нея машините са изобличили кражбата на вот и неотчитането на гласове и затова управляващите искат да ги премахнат.

Тя предупреди, че след машинното гласуване се готви и отмяна и на електронния вот.

Източник и снимка: БНР