България

На контрапротеста: От ГЕРБ поискаха оставка на президента

На контрапротеста тази вечер, на „Дондуков – 1“ събралите се в подкрепа на Бойко Борисов и правителството поискаха оставката на президента Румен Радев. Хората казаха, че не са мутри. Шефът на парламента Цвета Караянчева зяави, че президентът снощи е призовал към бунт и гражданско неподчинение и е обидил управляващите като ги е нарекъл – „мутри“. „Винаги осигуряваме честни избори. Когато Румен Радев спечели изборите не бяха ли честни. А когато ГЕРБ печели, тогава не са честни“, каза още тя. И допълни: „Президентът Радев иска служебно правителство, защото с това служебно правителство ще изтегли България от „чакалнята за еврото“. Искаме да се чуе различният глас на хората, които подкрепят правителството. Това е митинг в подкрепа на европейското правителство“.

„Мутри ли сме?“, провикна се Караянчева, а протестиращите й отвърнаха в хор: „Не!“ „Тук сме, за да покажем, че ние не работим за мафията, а за хората. Някой се опитва да ни внуши, че ние работим за мафията“, заяви Деница Сачева, социален министър пред множеството.

Симпатизантите на ГЕРБ са с провокативни плакати, на които пише – “Аз съм мутра“.

От ГЕРБ очакват тази вечер подкрепа от над 10 000 души от цялата страна. В 19 часа започна тяхната акция в столицата. Хора, които вече пътуват за София заявиха, че отиват там, за да защитят политиката, програмата и самото легитимно правителство.

По-рано през деня от ЕНП са изпратили писмо, в което се казва, че стоят твърдо зад правителството.

От партията днес във Фейсбук приканваха хората да отидат в столицата за подкрепа. Към 18 часа стана ясно, че автобусите от провинцията вече са пред храм „Александър Невски“.

След като Бойко Борисов обяви новината за еврозоната излезе сред подкрепящите го. „Викайте – Единство. не се чувствам щастлив, защото днес трябваше да сме заедно и управляващи, и опозиция, и президент“, каза той.

Минути по-късно хората от „Дондуков – 1“ започнахада се разотиват.

снимка: Дарик нюз