Гняв в Букурещ: ЕК объркала Румъния с България, имало доказателство

Последните мониторингови доклади на Европейската комисия за Румъния и България предизвикаха силно недоволство в Букурещ, пише в.“Сега“.

„Европейската комисия обърка Румъния с България! Имаме доказателство“, пише днес в заглавие вестник „Адевърул“ („Истина“). Той цитира възражения на гражданското движение Съюз за честна Румъния срещу препоръката на ЕК да бъде отменен за България Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) и да бъде продължено прилагането му за Румъния.

Според Брюксел България е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, а Румъния е отбелязала регрес. „Президентът и румънското правителство би трябвало веднага да протестират, защото всички данни показват точно обратното“, пише изданието. 

Съюзът за честна Румъния илюстрира твърдението си с две графики, които разкриват как ЕК изопачава показателите за независимостта на правосъдието. Според тях Румъния е 6 места по-напред от България в класацията на държавите от ЕС, а Хърватия е по-зле дори от България, въпреки че за нея бе направена препоръка от ЕК да влезе в Шенгенското пространство.

По 10-степенната скала България е на 4-а степен, като изпреварва само Словакия и Хърватия. Румъния надвишава 5-а степен, а средата в ЕС е 7-ма степен. Най-високата, 10-а степен, се достига само от Финландия. По-зле от Румъния са „шенгенските държави“ Унгария, Полша, Латвия, Словения и Гърция.

Втората графика показва, че Румъния е напреднала най-много в съдебната реформа, в сравнение с всички новоприети държави. Проследено е развитието от 2008 г. до 2018 г. По този показател Румъния е лидер в Евросъюза, защото в диапазона от -2, където е Унгария, до +1,5, само тя се доближава до максималната стойност.

В България също има подобрение, но то е под 0,5. Изводът е, че в Румъния има рязък напредък, а не спад, както смята Комисията, а България е в застой и напредъкът й, отчетен от Брюксел, е нереален. 

Съюзът за местна Румъния обещава да огласи през близките дни и данни за борбата с корупцията в двете държави, за да покаже, че са оценени несправедливо от комисията на Жан-Клод Юнкер.