Две квоти за България в хокея на лед за Олимпиадата в Лозана

За първи път от Игрите в Инсбрук през 1976 български състезатели по хокей ще участват на Олимпийски игри. Това стана ясно, след като Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за участие на Младежките Олимпиада в Лозана през януари догодина.

Подборът на състезателите бе направен на базата на регионални тестове, която всяка страна организира.

“По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация. В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултатите, но Нико Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти ”, обясни за председателят на БФ Хокей на лед Мартин Миланов.

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска – 70-а.

На Младежките олимпийски игри в Лозана 2020 нашите ще застанат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като световни лидери в този спорт.

Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Тя е нова и ще дебютира на Младежки олимпийски игри. От международната федерация искат да я наложат и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Източник: БНР Снимка: БФ Хокей на лед