Спорт

Две квоти и медали е целта пред българските гимнастички в Баку

Две квоти и разбира се медали в многобоя и на отделните уреди, както в индивидуалното, така и при ансамблите – това е целта пред българските гимнастички на започващото днес в Баку 37-о световно първенство по художествена гимнастика.

В шампионата на планетата ще участват 321 състезателки от 61 държави. Надпреварата е квалификация за олимпийските игри в Токио догодина. При индивидуалистките ще бъдат раздадени 16 квоти, а при ансамблите визите ще са 5. Припомняме, че миналата година на световното първенство в София пред родна публика момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска спечелиха квота за Олимпиадата, заедно с тимовете на Русия и Италия.

В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от тима, който миналата година спечели сребърните медали в отборната надпревара в „Арена Армеец“ – Невяна Владинова (капитан), Катрин Тасева и Боряна Калейн и сега ще трябва да защитава това отличие. По решение на треньорския ни щаб в Баку Владинова ще играе 2 уреда, а Калейн и Тасева – по 4.

В първия ден на шампионата българките ще представят съчетанията си с обръч. Боряна Калейн и Катрин Тасева са в трети поток, който ще започне след 15.00 часа българско време. Калейн ще играе 11-а подред, а Тасева ще излезе 13-а.

В първи поток жребият определи от претендентките за квотите и за медалите да играят представителките на Беларус – Алена Харнаско и Катарина Халхина, на Украйна – Кристина Погранична и Влада Николченко и тези на домакините – Вероника Худис и Зора Агхамирова.

Във втори поток попаднаха гимнастичките на САЩ – Евита Грискенас и Лаура Зенг, на Япония – Шисаки Оива и Кахо Минагава и на Италия – Милена Балдасари и Александра Аджурджуколезе.

В първи поток Екатерина Селезньова и Дина Аверина ще играят днес за Русия, а Израел ще бъде представен от Никол Зелихман и Линой Ашрам.

Източник и снимка: БНР