КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Делян Добрев: Няма договорки с ДПС

„Не е имало договорки с ДПС или други политически партии. Има време за говорене с други политически партии за сформиране на мнозинство в местния парламент, каквото сега нямаме“. Така областният лидер на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев отхвърли появилите се версии. Повод за въпроса стана, че в много от секциите в ромския квартал „Република“ е гласувано за ГЕРБ.

„Ако нямаше много невалидни бюлетини за нас, сега нямаше да се налага да търсим мнозинство“, продължи отговора си Делян Добрев на днешната, първа пресконференция на партията след изборите. По думите му за партията в Хасково имало над 3 000 бюлетини, които са сгрешени – имало посочени преференции, но не и номер 43 като основен.

Днес Делян Добрев направи равносметка за изминалите местни избори. Той отчете много добър резултат. 7 от кметовете в региона са на ГЕРБ. В Свиленград общинсиките съветници на ГЕРБ имат квалифицирано мнозинство. „Това доказва, че сме работили за хората и сме спечелили доверието им“, подчерта Добрев.

Новоизбраният кмет на Хасково Станислав Дечев пък припомни, че след 28 години кметът в областния град е избран на първи тур. Преди това е станало само, когато е избран Стоян Илиев. Първото нещо, което ще направи новия градоначалник е да премахне бариерата пред кметството, съобщи той. „Искам общинска администрация да е с хората“, допълни той. Според него няма да има чистка в кметството.

Първоначално Дечев отказа да каже, кои ще са неговите заместници. По-късно обаче съобщи, че Динко Тенев ще бъде първият заместник-кмет на община Хасково.

Междувременно стана ясно, че председател на новия Общински съвет отново ще бъде Таня Захариева.

От ГЕРБ нямат притеснения, че част от общинските им съветници са били в други листи, тъй като те са от гражданската квота. На пресконференцията стана дума за Иван Минев, който бе последен в листата. Той влиза с преференциален вот. През миналия мандат, той бе общински съветник от коалицията на бившия кмет Георги Иванов.
Очаква се новият кмет и общински съветници да положат клетва до 7 дни след провеждането на балотажите.