Денонощна аптека във всеки областен град предвиждат законодателни промени

Задължително осигуряване на денонощна аптека във всеки областен град предвиждат промените в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти, публикуван за обществено обсъждане. Предложението да има денонощни аптеки в областните градове е добро, но текстът препраща кам наредба, която да регламентира условията и реда за изготвяне на графици, каза проф. Илко Гетов от Българския фармацевтичен съюз:

„На първо място трябва да има охрана. На второ място трябва да има средства за видеонаблюдение. На трето място трябва да има необходимия персонал. Един фармацевт, работещ сам в собствената си аптека, няма как да дава денонощни дежурства“.

Според Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, административно се налага на аптеките в областните градове да работят на нощни дежурства:

„Никъде не се урежда това нощно дежурство как ще бъде заплатено“.

Със закон ни принуждават да разкриваме денонощни аптеки, пък посочи Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките в България:

„Реално търсене през нощта на лекарства няма. Просто стои човек там и то скъпо платен човек и реално няма никакви продажби“, допълни той.

Източник: БНР Снимка: Aktualno.com