БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 12. Протестът блокира парламента

Расте броят на хората пред Народното събрание. Малко преди 9 часа те блокираха движението на жълтите павета. Много автомобили останаха в капана на хората, а водачите няма да стигнат до работните си места. Гражданите показват червен картон и скандират „Оставка“. Към тях се присъединяват недоволни и от страната. Полицейските кордони отстъпиха крачка назад и позволиха на хората да стигнат по-близо до сградата на парламента, където днес ще започнат дебатите по внесения вот на недоверие. Идеята е да се премине към гражданско неподчинение.

Хората ясно казват, че са пред Народното събрание, не за да подкрепят БСП, а „за да им кажем ВСИЧКИ ВЪН! Няма да мине с вот на недоверие. Искаме мафията да изчезне веднага“

Темата на петия вот на недоверие е корупцията. От ГЕРБ вече заявиха, че той няма да мине. От ДПС ще подкрепят вотът. По-рано проф. Минеков, който е един от организаторите каза в интервю, че:“ Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран.“

Част от недоволните от властта направиха жива верига пред полицаите, други седнаха да четат, да учат. „Показваме, че нямаме намерение да си тръгнем докато не си подадат оставката, казват хората“. Една част от блокираните коли вече обърнаха и се върнаха към кръстовището на Софийския университет.

Парламентът ще гласува вота на недоверие на 21 юли, вторник, от 11.30 часа. Това стана след рекордно кратки дебати. Корнелия Нинова и обобщи, че 12 министри и 7 тези заместници са си отишли заради корупционни скандали. По думите й те се оказали бушони, които обаче останали без присъди. От ГЕРБ предупредиха БСП: Протестиращите и вас не харесват. Томислав Дончев заяви, че, докато има смисъл и полза, докато не се скъса връзката с обществото, правителството ще остане на власт.

Около обед стана ясно и че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока „Младост“.

снимка: БНР

За няколко минути преди около час движението на влаковете на софийското метро беше спряно от протестиращите, но вече е възстановено и е по разписание. Недоволните в центъра на столицата скандират „Не искаме подмяна, искаме промяна“.

Към 21 ч. на площада прет паметника на Цар Освободител са се събрали десетки хиляди граждани.

В центъра на столицата продължава блокадата над няколко ключови булеварда. Движението в района на Орлов мост и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е спряно.

Адвокат Минчо Спасов е бил задържан преди минути от столичната полиция. По информация на СДВР причината за ареста е опита за спиране на столичното метро. От там обаче отказват да потвърдят дали става дума за Минчо Спасов, съобщава Фрогнюз.

Към 23 часа демонстрантите застанаха пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата. Чуват се скандирания „Всеки ден ще е така до победата“. Гражданите изпяха химна на Република България за финал на днешния протест.