БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 13. Вотът на недоверие не мина, блокираха Народното събрание

С протест пред парламента и с искане за оставката на правителството започна и 13-я ден на политическата криза. Улиците около парламента са затворени. Движението по бул. „Цар Освободител“ е блокирано.

Адвокат Минчо Спасов, който е бивш депутат, и още едно лице са с повдигнати обвинения заради временното спиране на столичното метро вчера. Те са обвинени в хулиганство. Това съобщиха на брифинг от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Правителството оцеля след гласувания вот на недоверие. В залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов. По думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, той пътувал и затова не е в парламента.

Иначе 237 души гласуваха по вота на недоверие, който бе внесен от БСП. 102-ма гласувха – За, против бяха 124, а 11 души се въздържаха. Протестиращите в София посрещнаха с възгласи „оставка“ и освирквания преодоляването на вота на недоверие в парламента. Протестът се насочи към сградата на Министерския съвет.

“Аз съм протестирал повече от тях и имам по-богат от техния протестен опит. За да е смислен един протест, той трябва да промени нещо. Съжалявам, че нямам формат да си говоря с тези хора“, заяви Томислав Дончев по адрес на протестиращите.

Граждани посрещат Борисов на летище “София” с викове “Оставка!” Част от участниците в антиправителствените протести се насочиха към правителствения ВИП на летище „София“.

“Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън!” е един от слоганите на протестите тази вечер. Площадът е пълен с хора. Движението по булевардите “Дондуков“ и “Цар Освободител“ е спряно. Чуват се мощни скандирания “оставка“ и “Бойко вън!“. Площадът се оглася от вувузели, от тъпаните и от свирките на множеството.

Към 23.30 ч недоволството приключи.

снимка: БНР