БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 16. Румен Радев: Изходът е един – оставка на правителството и Иван Гешев

Президентът Румен Радев определи промените в правителството като „опит за печелене на време“, от което, по думите му, губи България. Коментарът си държавният глава направи във Велико Търново, където участва в тържествена церемония в Националния военен университет „Васил Левски“. Радев отново посочи, че изходът е един – оставка на главния прокурор и правителството и предсрочни избори.

Не одобрявам рокадите в кабинета. Това е опит за печелене на време, от който губи България. Трябва да направим така, че да имаме управление, което да бъде отчетно, прозрачно и отговорно пред хората, допълни той.

Слушам хората, чета плакатите, виждам млади и стари с трибагреника. След години на лъжи и унижение, българите изричат истината открито, с кураж и достойнство“, заяви държавният глава и допълни – заема страната на хората.

“Представяте ли си какво може да се случи за тази половин година, която остава до редовните избори, когато няма доверие в управлението?”, запита Радев.

снимка: Дарик нюз

Тази вечер протестиращите имат намерение да блокират АМ“Тракия“ от 17 ч до 20.30 ч. От ОД на МВР – Бургас съобщиха, че е предвидено алтернативно трасе за пътуващите по автомагистрала „Тракия” в посока Бургас.

Евродепутатът Елена Йончева съобщи днес, че е готова експертизата на аудио записът от 12 юли с гласа на Борисов. Според Йончева записът е автентичен, по него няма никаква манипулация. Експертизата е от над 30 страници и е правена в САЩ. Агенцията, изготвила експертната оценка, работи с ФБР, с Министерството на правосъдието в САЩ и съдилищата там.

Иначе на протеста, гласуваните днес промени в кабинета не удовлетворят хората, като според тях имат само за цел задържането на управляващите на власт. „Гърмят бушони. Трябва да изгърми цялата инсталация на злото. Не се трае. Младостта, която е най-силното оръжие, е днес на площада“, посочи един от протестиращите.

снимка Дарик нюз

Първоначално движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ се осъществяваше нормално, като минаващи по двата булеварда автомобили надуваха клаксони, показвайки по този начин подкрепата си за протеста. Към 19:20 ч. хората обаче блокираха бул. „Цар Освободител“, като младежи започнаха да играят волейбол на жълтите павета. По сградата на Министерския съвет демонстрантите хвърляха пъдпъдъчи яйца. Иска се и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Групи протестиращи отново блокираха Орлов мост, Лъвов мост и спряха движението на Централните хали, кръстовищата на бул. „Дондуков“ и улица „Георги С. Раковски“, на „Фритьоф Нансен“ и бул. „България“, „Евлоги Георгиев“ и на бул. „Витоша“ и бул. „П. Евтимий“, „Сливница“ и „Христо Ботев“, пл. „Македония“. Движението на площад „Македония“ вече е пуснато.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на БСП Корнелия Нинова остават блокирани в сградата на БНТ след участието им в „Панорама“. Полицията се чуди през кой от обградените входове да ги изведе.