БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 18. „Отровното трио“ зове за гражданско неподчинение, младоженци си направиха фотосесия с недоволни

Проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, организатори на протестите, призоваха към гражданско неподчинение. Целта е да се блокира страната на 29 юли и да се формира митинг-протест в столицата същия ден от 10 ч., казват организторите. Двойка младоженци пък направиха фотосесията си пред фонтана на президентството, където към 18 часа започнаха да се събират протестиращи. Протестът тази вечер заключи в килия Бойко Борисов и Иван Гешев. Тази вечер към сградата на Министерския съвет полетяха свински уши и крачета.

снимка: OFFNews.bg

„Отровното трио“, които са организатори на антиправителствения протест разпространиха апел, който е разпратен до президента, политическите лидери, НПО-та, синдикатите и граждански сдружения. В него се казва, че единственият начин протестът да постигне целите си – Оставка на правителството, Оставка на главния прокурор, Максимално честни и прозрачни избори с дистанционно гласуване, Промяна на Конституцията (изцяло нова Конституция)
е чрез масово, гражданско неподчинение.

Мястото на 18-тата поредна демонстрация отново е района между президентството и Министерски съвет. Към 17 ч. там бяха малцина протестиращи, полицейски коли и бусът с озвучителна техника.

Движението по бул. „Цар Освободител“ е блокирано.

снимка: OFFNews.bg

Имаше пърформанс „Роби на системата“. Граждани издигнаха телена ограда, а хора в символични окови се освободиха от тях и натикаха двама с маски на Борисов и Гешев зад решетките. В 20:35 ч. всички протестиращи се насочиха към Орлов мост. След 21 ч. шествието продължи по бул. „Цариградско шосе“ към хотел „Плиска“. Протестиращите завиха по алея Яворови блокираха и кръстовището пред Румънското посолство. „Бойко, слез от джипа!“, скандираха протестиращите и обявиха, че чакат премиера при тях с велосипед или пеша. Те призоваха и Висшия съдебен съвет, който вече е в продължителна ваканция, да се върне на работа, за да освободи главния прокурор Иван Гешев.

По време на шествието си протестиращите спряха движението на автобусните линии 120, 305, 413, както и всички автобусни линии, които се движат по Цариградско шосе. Трамвайната линия номер 20 също беше блокирана. Граждани останаха на спирките на градския транспорт, недоволни от това, което се случва, съобщава БНР. Други подкрепиха протеста. 

снимка: Дневник