България

Ден 2: Р.Радев: Не на политическите репресии! Не на прокурорския рекет

Президентът Румен Радев излезе за втора вечер сред хилядите, които са се събрали на „Дондуков – 2“. „Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания. И няма сила, която да ни спре. Няма да се делим на леви и десни, на русофили и русофоби, на българи и мюсюлмани, на еврофили и еврофоби. Няма да допускаме грешките от 2013 г. Тук сме, за да защитим свободата си“. Това каза държавният глава малко преди 19 часа. И допълни: „Тук сме, за да кажем – НЕ на политическите репресии, НЕ на прокурорския рекет“.

В този момент хората започнаха да скандират: „Гешев е позор“.

„България не е на автократа и на олигарсите, тя е на нас. В следващите дни мафията ще сее разкол. Ще ви изкарат, че сте платени. Платени са там, където са автобусите. Не бъдете агресивни към нашите братя и сестри, които са от другата част. Те са там от принуда и страх.

Днес на площада се решава бъдещето на България, а не на масата, не във Фейсбук. Мутри вън“, завърши държавният глава Румен Радев.

Още в ранния следобед започнаха да се събират хора пред сградата на президентството, за да защитят институцията. По информация на БТВ към 17 часа има много млади хора, които са недоволни от живота в страната. Чуват се скандирания за оставка на правителството на Борисов.

„Тук съм, защото не подкрепям политиките на Бойко Борисов“. „Никой не е доволен от това мафиотско управление“. „Има само престъпност и то по високите етажи“. Това са част от изказванията на хората на „Дондуков – 2“, които не са определили краен час на недоволството си. На протеста има хора и с леви, и с десни политически убеждения.

Адв. Николай Хаджигенов каза, че очаква ескалиране на протеста тази вечер. Той обеща изненада в по-късните часове.

снимка: Frognews

„Днес това, което имаме за премиер, обиди всички, които вчера протестирахме заедно. Заплаши ни с думите „ВНИМАВАЙТЕ – аз гледам как се събират и структурите на ГЕРБ, те си мислят, че те могат така безнаказано да идват и да обиждат под прозорците“ – визирайки мирен протест, на който имаме право по Конституция!“

Това коментира на страницата си във фейсбук икономистът и общественик Борис Бонев.

В Пловдив хора също излязоха на протест и заявиха, че са срещу мафията и че всички трябва да равни пред закона. И пред община Варна има викове „Оставка“, „Мутрите вън“, „Мафията вън“.