БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 21. Протестиращи блокираха столични кръстовища още на обяд

Антиправителственият протест в столицата започна днес на обяд. Това е 21-вият ден, в който се иска оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. Малко след 12.00 часа демонстранти блокираха за кратко кръстовището на булевардите „България“ и „Иван Е. Гешов“, след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен”. След това продължиха към „триъгълника на властта“.

Протестиращи започнаха да се събират след десет часа сутринта пред сградата на президентството в центъра на София, съобщава БНР. За известно време блокирано бе и кръстовището на Петте кьошета. Протестиращи вървят по бул. „Цар Освободител“ пред Народното събрание, блокирайки движението по трасето.

Във Фейсбук „Отровното трио“ написа:

Скъпи приятели, граждани, знаем, че има стотици хиляди, които не могат да излязат от работа, за да подкрепят протестите. Има и такива, които са на ръба на фалита, заради икономическата ситуация в България или са на непрекъснат режим на работа. Знаем, че има и такива, които биват следени от работодателите си, особено ако са в държавната и общинска администрация и не смеят да излязат на протест.

 Ние сме заедно с вас и всеки може да даде знак за съпричастност към каузата да изгоним МАФИЯТА от властта. Публикуваме снимки с файлове от които да си разпечатате стикер “#ОСТАВКА”.

Можете да го сложите на колата си, на магазина, на спирката, на блока си, на обществените сгради – навсякъде, където да дадете знак, че споделяте исканията на протеста. Вторият файл е трикольорна лента, която може да закачите на ревера си, да вържете на ръката си, на гердана си, за да се разбере, че сте съмишленици в очистването на България от олигархичното управление на мутрите.

България – от възрастните до децата – трябва да бъде свободна, демократична и правова страна. Имаме нужда от усилието на всеки един от нас.

Протестиращите скандират: „Оставка!“ и „Гешев е позор“.

снимка: OFFnews

Междувременно българи, живеещи в Белгия, изпратиха официално писмо до компетентните европейски институции с искания за реакция от тяхна страна по отношение на продължаващите протести срещу незачитане върховенството на закона в България и системната корупция по високите етажи на властта. Адресати са ЕП, ЕК, Съвета на ЕС, ОЛАФ и Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Набирането на подписи е започнало на 24 юли, по време на поредния протест в Брюксел.

Протестиращите пред Съдебната палата се вляха в основния протест. Започнаха изказванията на площада в София. В над 10 града вече има протести, които също са многохилядни.

21.20 ч.

Бившият премиер Ренета Инджова: „Братя и сестри. Аз съм тук с вас. Ще те  свалим Борисов. Долу Борисов. Долу на диктатора. Долу мафиота. Сега раздава кръвни пари. Не щем управлението, не щем магистралите, по които децата ни се блъскат и убиват. Ти оскверни и тази институция и попари целия народ. Цялата държава. Унищожи децата ни. Борисов, долу. Нека целия свят види прекрасния мой народ. Нека целия свят види как се протестира мирно и културно. Искам думите, които произнася Борисов за тези, които са тук, да не бъдат произнасяни никога повече, никога повече. Европо, прибери си тези, които крадат парите на българския народ в едно с европейския. Вземи в ръцете си прокуратурата и съд и осъди престъпниците, над които си опънала чадър. Европо, митрите си накажи“.

 В 21 часа според организаторите на протеста в София има над 120 000 човека. 

22 ч.

Хората се разделиха  на осем лъча. Целта е блокада на „Орлов мост“ , „Халите“ , „Витошка“, паметника „Левски“, „Попа“, площад „Македония“, кръстовището между „Дондуков“ и „Раковска“, НДК, „Моста на влюбените“. Част от хората останаха, за да изградят палатките пред МС. Ще има и затваряне на „Лъвов мост“ и „Подуяне“. Хиляди демонстранти остават на Орлов мост. Издигат палатков лагер. Няколко души играят волейбол.

Обновява се

снимка: БНР