БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 22. Протестът: Блокираното кръстовище е неудобство, както и режимът на ГЕРБ и ДПС

Недоволството в страната срещу правителството и главният прокурор не стихва вече 22-ри ден. Няма съмнение, че едно блокирано кръстовище е неудобство. Както за пътуващите, така и за хората, преграждащи пътя им с телата си. Но знаете ли кое още е неудобство.

Да те изгонят от дома ти. Да се наложи да си вземеш децата и да ги метнеш на кола или самолет за нанякъде, защото не можеш да оцелееш с капка достойнство в родното си място. Защото не можеш да си позволиш да купуваш всеки месец лекарствата на баща си или да караш майка си до най-близката все още нерухнала болница. Да ти откраднат държавата. Да ти откраднат природата. Да ти откраднат бизнеса. Да те мачкат и унижават, защото си кадърен, ама не познаваш правилните хора и за тебе място под слънцето няма. Да те уволнят, щото много приказваш или не искаш да гласуваш „правилно.“ Да ти отровят кравите или живота като цяло, което дойде първо – защото за едни всичко е позволено, а за други – нищо. Режимът на ГЕРБ и ДПС, асистиран от „патриоти“ и „социалисти“, изяжда с върховна наглост държавата пред очите ни. Неудобство номер едно – за всички нас, където и да се намираме по света. Това е написала Мария Спирова във Фейсбук.

Разговорът ясно показва кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор.

Това коментира президента Румен Радев по повод поредната порция скандални записи с премиерския глас. Държавният глава излиза с първия си коментар за разговора с мъж, за когото се предполага, че е именно премиера Борисов и мъж на име “Томислав” – вероятно вицепремиерът Дончев. В телефонния разговор между двете лица се адресира президента Радев, като по негов адрес се използват нецензурни думи. Президентът каза още, че е готов със служебно правителство, ако се стигне до оставка на кабинета.

“Решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни. Всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да носи своята отговорност“, заяви Радев по повод днешното решение на КС.

За протестите държавният глава заяви, че България преживява исторически дни. „Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър председател системно гази законите и Конституцията какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата“, коментира Радев.

„Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата. Неслучайно призовах отдавна и Борисов, и Гешев да си подадат оставката. Няма друг изход от тази ситуация. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България“, заяви той.

Районът на Орлов мост е пълен с хора. Всички скандират „Оставка“ в района.

снимка: Дневник