БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 24. Д. Сачева: Няма да подаваме оставка, блокадите продължават

Двама мъже са направили опит тази вечер да подпалят една от шатрите на протестиращите на „Орлов мост“. Полицията се е намесила и не се е стигнало до пререкания и инциденти. Блокадите в столицата продължават. Движението в центъра на София остава затруднено.

Кабинетът няма намерение да подава оставка. Ние имаме много работа, която трябва да бъде свършена. Това каза социалният министър Деница Сачева по БТВ. Тя размаха пръст на протестиращите, предупреждавайки ги, че могат бъдат употребени.

Протестиращи от Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора молят за подкрепление. Снощи те направиха опит да блокират магистрала „Тракия“. Полицията се намеси и недопусна блокадата. На клипове в интернет се вижда, че някои полицаи се подхилват доволно заради тежкото положение, в което са поставили хората. Ченгета са направили тапа, така че демонстрантите да не могат да мръднат нито напред, нито назад. Един човек е арестуван, защото е направил опит да мине през страничните храсти. Пътят Хасково – Стара Загора е затворен. Полицията в Стара Загора няма да пусне протестиращите на магистрала ”Тракия”. 

снимка: Митко Трайков, Фейсбук

Искра Михайлова, която е на протеста написа във Фейсбук: „Продължаваме да сме блокирани до летище Стара Загора от полиция и жандармерия. Разликата е, че вече сме блокирани от две страни. Оказа се, че всички, които се опитват да се присъединят към нас не са допускани. Хора, ако идвате, бъдете настоятелни, не отстъпвайте. Ние няма да отстъпим. Чакаме ви“.

Хората обаче са категорични, че са готови да направят втори „Орлов мост“.

Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова изгори изборни протоколи от последния местен вот. „Палим този огън, защото Борисов по нормален начин не ни чува и не ни вижда. Ако има рефлекс на пожарникар и ако не иска този огън да му запали стола в Министерски съвет, да бръкне в огъня“, посочва Манолова.

Нужни са нови избори, защото този парламент е изчерпан. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на връх Бузлуджа, където партия отбелязва 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в страната.

Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“, които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов „Борисов, тук сме!“ от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Маршрутът на автошествието не се съобщава, тъй като участниците в акцията заявиха, че са заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани, съобщава БНР.

„Отново да си покажем, че ние сме тук, ако сме невидими за г-н Борисов от 1 март, пак да го подсетим, че сме тук, не сме се отказали“, заяви една от протестиращите, която не вярва, че ще намери премиера в Банкя:

„Това е едно послание към него. Не знам някой от протестиращите да го е намерил. Оставка искаме за това правителство. Имаме заплахи от младежкия ГЕРБ, които щели да слагат пирони и стъкла, да ни пукат (гумите на – б.р.) колите, за да не притесняваме техния премиер. Затова единствено с полицията сме съгласували нашия маршрут, но явно те го знаят“, казаха те пред БНР.

Тя допълни, че имена не са известни, но заплашващите са се представили, че са от младежката организация на ГЕРБ.  Майките възнамеряват да изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски „Два свята, единият е излишен!“.

Обновява се

снимка: Христо Тотев