БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 37. Блокада на Калотина, МВР натисна протестиращите

За 2 часа пътят към ГКПП Калотина бе блокиран днес, когато е 37-я ден на антиправителствени протести. Полицията на два пъти прави проверка на документите на водачите. Организаторите на деменстрацията определиха това като репресия.

На мястото беше отслужен и молебен, с който да помогне злото да се махне от държавата.

“Както обещахме многократно – “ще извиваме ръцете на Борисов образно казано, докато ги счупим“. Продължаваме да ескалираме, да затваряме все повече и повече, докато затворим цялата страна“, каза адв. Николай Хаджигенов.

В 19 часа президентът се обърна към народа. По думите на държавния глава довериетое безвъзвратно загубено. Репресиите само потвърждават исканите оставки. Румен Радев заяви още, че изказването на министър-председателя е пренебрежение към Конституцията, където в чл. 159 е записано, че свикването на ВНС могат да го нправят половината депутати или президента.

„Може ли партия, която бойкотира вчера парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не“, посочи президентът.

„Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и след провеждането на честни и предсрочни избори, приключи Румен Радев.

Проходът „Хаинбоаз“ е блокиран от протестиращи. Десетки автомобили са препречили движението край Гурково, образували са се километрични колони. Русенци протестираха в района на Дунав мост като с колите си са въртели непрекъснато по кръговото преди моста, а след това някои и спрели с вдигнати капаци на колите си. 

Около 21,45 часа протестиращите за втора вечер блокираха кръстовището на кръстовището на бул. „Ситняково“ и „Шипченски проход“ пред посолството на Румъния.

снимка: Фрогнюз