БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 4. Протест в София и страната. Хиляди искат оставките на Борисов и Гешев

В четвъртия ден на антиправителствения протест хиляди искат оставката на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. В столицата недоволните се събраха пред Президенството. „Крайно време е да се промени системата. Това правителство трябва да си ходи“, казват хората и скандират „Оставка“.

„Вчера след като ги нямаше платените автобуси, някой да се оплака, че му е счупена колата“, попитаха протестиращи. А други допълниха: „Бойко да си взема еврата и да се маха“. Хората заявяват, че не са платени и че ще излизат всяка вечер докато не се подадат оставките.

Снощи час преди полунощ министър-председателят в обръщение към народа заяви, че няма намерение да подава оставка. Това обаче не успокои българите и тази вечер отново излязоха на протест. „Властта да казва каквото си иска“, категорични са хората.

Шествия има и в други големи български градове – Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Благоевград. По-рано днес стана ясно, че около 30 души са протестирали и в Лондон. Наши сънародници в Ирландия също излязоха на протест срещу кабинета ”Борисов 3”. В социалните мрежи са пуснати и видеа на българи, които са се събрали в Прага, за да изразят подкрепата си към демонстрантите в София.

На протеста в София вече се заговори за обща национална стачка и гражданско неподчинение. Граждани подаряват на хората под пагон трикольори, с които ги намятат.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов помоли всички протестиращи да бъдат толерантни и да не агресират срещу полицаите. Униформените са по-малко тази вечер.

Към 19. 30 ч шествието в столицата тръгна към Народното събрание и Орлов мост. Хората обясняват, че Главният прокурор се занимава само с неудобните хора и не се закачат приближени на ГЕРБ. 22-годишен младеж, студент, обясни, че ако записите бяха с президента, то от прокуратурата веднага са щели да се задействат, а след като са с Бойко Борисов – не. Той беше категоричен, че много хора се страхуват да излязат на площада. Там обаче има хора и от страната.

В 20.30 ч множеството се върна в триъгълника на властта и започна да скандира: „Мафията вън“, „Оставка“ и „Гешев е позор“. Хората искат и затвор. На място са много млади хора, които искат промяна.

ВАРНА

СТАРА ЗАГОРА

ПЛОВДИВ